Skip to content

Öppet brev till brandkonsulter: Brandskyddat trä kräver korrekt föreskrift – och tredjepartsverifierad dokumentation. Verkligheten är dock en helt annan, så kan vi inte ha det!

Thomas Bengtsson, grundare och VD, Woodsafe Timber Protection AB

Svenskt träbyggande går starkt framåt. Vi bygger högre, smartare och mer hållbart än någonsin – med trä som självklar stomme i både bostäder och offentliga miljöer. Men med trä följer också ansvar. Brandskydd är inte en synlig egenskap utan en teknisk funktion, där varje beslut, varje dokument och varje föreskrift måste tåla granskning. En korrekt förståelse av regelverken är avgörande, för missförstånd kan leda till lösningar och träkonstruktioner som inte uppfyller gällande regelverk.

För er som är sakkunniga inom brandskydd spelar dokumentationen en avgörande roll. Det är genom er kompetens som produkten används på rätt sätt – vilket påverkar både byggnadens säkerhet och projektets juridiska hållbarhet. Därför vill vi belysa ett växande problem i branschen: allt fler brandskyddsprodukter för trä marknadsförs med bristfällig eller tvivelaktig dokumentation, ofta baserad på leverantörens egenbedömningar.

Denna utveckling är ohållbar – så här kan vi inte ha det. Här är några oroväckande exempel:

urlakning1_ny
urlakning2
urlakning3
urlakning4

Ovanstående bilder är samtliga från projekt i Sverige. Från vänster: 1) Infärgad Thermowood furu, skola och idrottshall. 2) Fasadbeklädnad flervåningshus. 3) Loftgång flervåningshus. 4) Infärgad Thermowood furu, fasadbeklädnad flervåningshus. Till detta kan tilläggas att flertalet projekt med liknande bristande egenskaper exempelvis skolor, flervåningshus, hotell, idrottshallar är pågående projekt i skrivande stund i Sverige.

Testad är inte detsamma som godkänd
Vi ser återkommande hur brandimpregnerat trä beskrivs som “bruksklassade enligt EN 16755”, trots att det i praktiken endast finns testresultat (ibland inte ens provat) – utan klassificeringsrapport från oberoende ackrediterad part. Det är en avgörande skillnad. Bruksklasstandarden EN 16755 kräver fullständig verifiering av brandskyddets beständighet (till exempel genom metod B med accelererad åldring, i cykler om 6veckor med vatten (>200m3), UV-ljus, värme, torkning och efterföljande brandprovning enligt Single Burning Item, SBI). Vi vill betona att testresultat inte är detsamma som en giltig klassificering. Faktum är att vissa produkter marknadsförs som om de uppfyller kraven för bruksklass utomhus, men saknar korrekt och spårbar dokumentation från ackrediterat organ. Utan tredjepartsverifiering är en sådan klassning inte juridiskt giltig, och att använda produkter med enbart egenpåstådd prestanda medför allvarliga säkerhetsrisker.

När ett brandskyddssystem eller en träprodukt saknar korrekt oberoende verifiering riskerar föreskriften att vila på felaktiga premisser. Om brandskyddsmedel urlakas (t.ex. av väder och vind) förlorar träprodukten sin brandskyddande funktion, vilket underminerar projektets brandsäkerhet.

Självbedömning ställer stora krav på granskning
Egenbedömda påståenden/studier från tillverkare uppfyller inte kraven enligt europeiska standarder eller byggregler, såvida inte dokumentationen granskats av oberoende ackrediterat organ. Dokumentation som inte har verifierats av tredje part bör inte betraktas som giltig eller trovärdig, eftersom det utsätter både människoliv och egendom för risk.

Kunskapsresurs
På Woodsafe arbetar vi med certifierad dokumentation där varje träslag, applikationsmiljö och brandteknisk klass uppfyller gällande regelverk – av oberoende anmälda organ. Vi vill vara en kunskapsresurs i att utveckla kunskapen om brandskyddat trä. Därför bjuder vi nu in dig som brandkonsult till ett kunskapstillfälle – digitalt eller på plats – där vi bland annat går igenom följande:

  • Grundläggande fakta om brandimpregneringsmedel, system, utförande, möjligheter med mera.
  • Bruksklass enligt EN 16755 EXT– vad krävs för att uppnå dem och vad får absolut inte förbises?
  • Vattenlöslig vs. vattenfast brandskyddsbehandling – vi förklarar skillnaderna i prestanda och lämpliga användningsområden.
  • Granskning av dokumentation – hur känner du igen ett riktigt intyg från ett som bara är en broschyr?
  • Vanliga fallgropar i föreskrifter – när klassningen ser bra ut på pappret men fallerar i verkligheten.
  • Dessutom får ni en exklusiv insyn/rundvandring i fabrik och möjlighet att besöka WRD – Woodsafe Research & Development toppmoderna brandlabb och dito beskåda brandprovning live.

Utbildningen är ett initiativ för att vi tillsammans ska höja kunskapsnivån om brandskyddat trä i branschen. För när brandskyddet fallerar står inte bara juridiken på spel – utan även människors liv och egendom.

Rätt produkt, på rätt plats, med rätt dokumentation
Som brandkonsult är du en nyckelperson i hela brandskyddskedjan. Du är den som kan identifiera risker innan de blir verkliga hot. Låt oss vara din tekniska resurs när det gäller brandskyddat trä. Du är varmt välkommen att kontakta oss för en genomgång, projektstöd eller ett kunskapsmöte.

För trovärdig dokumentation, säkrare byggnader och ett starkare ansvar i hela byggprocessen. Tillsammans bygger vi ett brandskydd som håller!

För mer information kontakta
Jens Erneholt | Jens.erneholt@woodsafe.com | 010-722 31 50

Woodsafe Timber Protection AB | Växel 010-206 72 30 | www.woodsafe.com | Länk till kunskapslyftet